INEL – MONTAŽA u Češkoj i Mađarskoj obavila pregled Ex zaštite kopnene bušaće garniture

Pregled električne i neelektrične opreme s pripadnim instalacijama na kopnenoj bušaćoj garnituri.

INEL – MONTAŽA d.o.o. ove je godine ugovorila i obavila pregled i detaljnu analizu stanja protueksplozijske zaštite kopnene bušaće garniture.

Bušaća garnitura/postrojenje se sastoji od noseće strukture, bušaćeg tornja, koloturnih sustava, dizalice, pogonskih motora, vrtaćeg stola, dubinskog bušaćeg alata, isplačne glave, isplačnih pumpi, sustava za pripremu i pročišćavanje isplake s isplačnim bazenima, spremnika diesel goriva, baklje i sl. Na predmetnim dijelovima bušaćeg postrojenja je instaliran velik broj elektroenergetskih i elektroinstrumentacijskih te neelektričnih uređaja u Ex izvedbi.

Obavljen je detaljni pregled električne opreme i instalacija (prema IEC 60079-17) kao i pregled neelektrične opreme. Zahtjev klijenta je bio da se obavi cjelovit i detaljan pregled uređaja i instalacija te izradi analiza i ocjena stanja Ex zaštite, a prije početka planiranog bušenja u Republici Hrvatskoj. Nadalje, klijent je tražio tvrtku u Republici Hrvatskoj koja može preuzeti cjelovito vođenje svih aktivnosti vezanih uz protueksplozijsku zaštitu, a koje treba provesti prije tehničkog nadgledanja Sektora za eksplozivne atmosfere Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova (koji je preuzeo poslove bivše Ex-Agencije), odnosno prije tehničkog pregleda i ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.

Pregledi opreme i instalacija su obavljeni na lokacijama u Mađarskoj i Češkoj. O obavljenom pregledu izdano je Izvješće kojim je ocijenjeno stanje protueksplozijske zaštite za svaki pojedinačni uređaj čime je dan detaljan uvid u Ex zaštitu postrojenja te je olakšana procjena eventualnih potrebnih dodatnih ulaganja u Ex zaštitu, a time i ukupnih troškova bušenja u Republici Hrvatskoj.

INEL – MONTAŽA d.o.o. je, sukladno traženjima klijenta, provela potrebne preglede i aktivnosti na postrojenju te izradila odgovarajuću dokumentaciju u svrhu pripreme za tehničko nadgledanje Sektora za eksplozivne atmosfere.